فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 76 (اسفند 1388)

مجله نامه مفید
پیاپی 76 (اسفند 1388)

  • نامه حقوقی
  • 184 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقالات
  • محمدباقر پارساپور، محمد عیسایی تفرشی صفحه 3
    طبق ماده377 قانون مدنی: «هر یک از بایع و مشتری حق دارد از تسلیم مبیع یا ثمن خودداری کند تا طرف دیگر حاضر به تسلیم شود...»این حق که هر یک از دو طرف عقد بیع می تواند تا دریافت عوض مورد تعهد خودازتسلیم موردتعهدخویش خودداری نماید، به «حق حبس» تعبیرشده است.
    بر خلاف نظر پاره ای از نویسندگان حقوق مدنی ایران که حکم یاد شده در ماده مذکور را حکمی مخالف قاعده می دانند که به جز در مواردی که قانون بدان تصریح کند، نمی توان به وجود آن اظهار عقیده کرد؛ دیدگاه غالب در فقه امامیه و حقوق ایران، آن را مطابق قاعده و با ماهیت عقود معاوضی منطبق می داند، که علاوه بر بیع به سایر عقود معاوضی قابل تسری می باشد.
    در برابر، در برخی از تالیفات فقهی و حقوقی، حق حبس از چارچوب عقود معاوضی خارج، و به تمام معاوضات قهری تعمیم داده شده است.
    در مقاله حاضر، نویسندگان با طرح «نظریه عمومی حق حبس در تعهدات متقابل» که بر مبنای تقابل بین دو تعهد، تساوی و عدم رجحان یکی نسبت به دیگری پایه ریزی شده است، تلاش کرده اند تا برای حق حبس قلمروی گسترده تر از معاوضات ترسیم کنند، به گونه ای که از رابطه پیوند و همبستگی (قراردادی و قهری) بین دو تعهد فراتر رفته، همه مواردی را که دو تعهد در تقابل بایکدیگر قرار می گیرند، شامل شود؛ به طوری که با خودداری یکی از دو متعهد متقابل از ایفای تعهد، دیگری بتواند از اجرای تعهد خویش امتناع نماید.
    کلیدواژگان: حق حبس، تعهد متقابل، عقود معاوضی، معاوضات قهری (قانونی)
  • علیرضا فصیحی زاده صفحه 23
    اگر کسی در مقام دفاع از دعوا بگوید: «طلب خواهان را پرداخته ام»؛ اگر چه لفظ اقرار مرکب نیست، معنای آن مرکب از دو جزء است: یکی مدلول مطابقی، یعنی «پرداخت دین» و دیگری مدلول التزامی، یعنی «مدیون بودن». حال سوال این است: آیا در این گونه موارد، یعنی اقرار مرکب معنوی گوینده به مدیونیت خود اقرار نموده و به تادیه دین ملزم است، مگر آن که رد طلب خواهان را اثبات کند، یا آن که اقراری به دین صورت نگرفته است. به بیان دیگر: آیا در این گونه موارد، باید به تجزیه پذیری اقرار نظر داد یا آن را غیر قابل تجزیه دانست؟ مشهور فقی هان امامیه به تجزیه پذیری اقرار در این مورد نظر داده اند. با این حال، در این مقاله نظریه مشهور مورد نقد قرار گرفته، به نظر می رسد در قوانین ایران نظر مشهور مورد قبول قرار نگرفته است. از نتایج این پژوهش آن است که با توجه به قانون مدنی و اصول حقوقی و فقهی و برخی از آرای معتبر فقهی، تجزیه ناپذیری اقرار موجه می باشد و در دیدگاه های حقوق دانان و رویه قضایی با نظر منتخب مخالفت صریحی دیده نمی شود. در حقوق فرانسه و نیز حقوق کشورهای اسلامی، حسب متون قانونی و آرای حقوق دانان و رویه قضایی، قاعده تجزیه ناپذیری اقرار پذیرفته شده و جز در موارد استثنایی تجزیه اقرار به ضرر مقر منع شده است که با وجود عدم تصریح نسبت به اقرار مرکب معنوی، حکم تجزیه ناپذیری آن به خوبی استنباط می شود. البته، در حقوق این کشورها، بر خلاف حقوق ایران، میان اقرار قضایی و غیرقضایی تفاوت گذراده شده و قاعده تجزیه ناپذیری به اقرار قضایی اختصاص یافته است و در اقرار غیرقضایی، تجزیه پذیر بودن یا نبودن آن حسب مورد، بر حسب اصول عمومی اثبات به قاضی رسیدگی کننده واگذار شده است.
    کلیدواژگان: ادله اثبات دعوا، اقرار مرکب، اقرار مقید، اقرار مرکب معنوی، اقرار ضمنی، قاعده تجزیه ناپذیری اقرار
  • جلیل قنواتی صفحه 45
    یکی از مهم ترین نتایج تلاش ها در جهت متحدالشکل شدن حقوق اروپایی‎، اصول حقوق قراردادهای اروپایی است که پس از گذشت مدت کوتاهی از انتشار آن، در این قاره و در خارج از مرزهای قاره جایگاهی مناسب پیدا کرده است. اصول حقوق قراردادهای اروپایی اگر چه اصولی است که حامل سنت حقوقی اروپایی است؛ اما به نیازهای جهان مدرن در زمینه قراردادها نیز به نحو مناسب پاسخ داده است‎. همین ویژگی سبب شده است نویسندگان حقوق اروپایی آن را بخشی از قانون مدنی آینده اروپا بدانند‎. اصول حقوق قراردادهای اروپایی یک سند حقوق مدنی محوری و بنیادین است که در جهت اروپایی سازی حقوق قراردادها تنظیم و تدوین شده است‎. این اصول همچنین به عنوان سازمان دهنده جنبش اروپایی سازی حقوق خصوصی از درون و از زیر، در مقابل متحدالشکل نمودن حقوق اروپایی از طریق قانون گذاری از خارج و از بالا تلقی شده اند. این اصول که نوعی «soft law» هستند، از سوی دانشگاهیانی که عضو احزاب سیاسی و ارگان های حکومتی اروپایی نبودند، تنظیم و انتشار یافت.
    کلیدواژگان: اصول حقوق قراردادهای اروپایی، سنت حقوق اروپایی، چارچوب مشترک ارجاع، حقوق رومی، کامن لو، رومی ژرمنی
  • از حقوق سنتی تا حقوق مدرن / تاملی در مبانی تحول نظام حقوقی
    مهدی شهابی صفحه 69
    گذار از حقوق سنتی به حقوق مدرن و شکل گیری مدرنیته حقوقی به تغییر و دگرگونی در مبانی نظام حقوقی بر می گردد که بالطبع عناصر دیگر نظام حقوقی را تحت تاثیر قرار می دهد. این تحول، حداقل به عنوان یک واقعیت تاریخی- اجتماعی جوامع غربی، ما را با عوامل موثر در تحول نظام حقوقی آشنا ساخته، کمک می کند تا جایگاه نظام حقوقی دینی ایران در ارتباط با تحول از حقوق سنتی به مدرن روشن شود. این پژوهش به دنبال آن است تا از یک طرف مولفه های حقوق مدرن را بشناساند و روشن سازد که این مولفه ها و شاخصه ها چگونه و در چه بستری و به دنبال چه تغییراتی در روند گذار از حقوق سنتی به حقوق مدرن شکل گرفته اند؛ از طرف دیگر، از دید حقوق دانان غربی، نظام حقوقی اسلام، حقوقی سنتی به شمار می رود. آیا این بدین معنی است که نظام حقوقی دینی ایران با همه مولفه ها و شاخصه های نظام حقوقی مدرن بیگانه است؟ و اگر این گونه نیست، کدام یک از این مولفه ها را پذیرفته است و کدامین را رد می کند؟ حقوق مدرن در تحول خود با بحران هایی نیز روبه رو بوده است. این بحران ها شاخصه های حقوق مدرن را دستخوش تغییراتی کرده، در خود حقوق مدرن انشقاق ایجاد می کند (حقوق مدرن لیبرالی و اجتماعی). سهم این انشقاق در میزان اعتماد به مولفه های مدرنیته حقوقی و در میزان تطبیق نظام حقوقی دینی ایران با این مولفه ها، تا چه اندازه است؟
    کلیدواژگان: سنت، عقل تجربی، نگاه اصلاح گرایانه، حقوق طبیعی عرفی، اجتماعی شدن حقوق
  • ناصر قربان نیا صفحه 91
    حق حیات، بنیادی ترین حق هر انسانی است که در پاره ای از اسناد مهم حقوق بشر از آن یاد شده است. گرچه در ادبیات اسلامی واژه «حق حیات» به چشم نمی خورد؛ به خوبی می توان از حرمت شدید آدمکشی، شناسایی حق حیات و حمایت جدی و اساسی از انسان را استفاده نمود. قرآن کریم در موارد متعدد از قتل کودک به هر دلیل و بهانه ای نهی کرده است. تاکید بر ممنوعیت قتل کودک و تحریم شدید آن، ناشی از قبح شدید و نهایت قساوت آن است.
    کمیته حقوق کودک چهار اصل بنیادین را بر حقوق کودک حاکم دانسته است، که حق حیات، بقا و توسعه کودک یکی از اصول چهارگانه است. حق حیات کودک، حق غیرقابل تعلیقی است که هم زمان صلح لازم الرعایه است و هم در زمان جنگ.
    این حق حقی نیست که اگر خودسرانه سلب نشود، تامین شده تلقی شود، بلکه حمایت از حیات کودک دارای جلوه های گوناگون است و با عدم جواز اعدام کودک ملازمه دارد؛ با تسری دامنه کودکی به قبل از تولد، با عدم جواز اسقاط جنین پیوند دارد؛ چنان که حمایت جامع و همه جانبه از کودک مقتضی اقدامات مثبت دولت هاست.
    کلیدواژگان: کودک، حق، حق حیات، حمایت
  • سیدمصطفی میرمحمدی صفحه 111
    عدم مداخله دیپلماتیک، یکی از جلوه های شناسایی اصل عدم مداخله و به عنوان یکی از اصول اساسی حاکم بر روابط دوستانه مابین دولت هاست. حقوق بین الملل از یک سو با اعطای مصونیت به نمایندگان سیاسی و از سوی دیگر با اعلام وظیفه آنان در احترام به قوانین و مقررات دولت پذیرنده و عدم مداخله در امور داخلی، میان منافع دولت فرستنده و پذیرنده، توازن ایجاد کرده است. مسلمانان از عصر رسالت تاکنون، از دیپلماسی و نمایندگان سیاسی در ابلاغ رسالت اسلامی و در روابط بین الملل بهره گرفته‎اند. این وظیفه فرهنگی و تبلیغی، اصل عدم مداخله در امور داخلی را انکار نمی کند و آن را به عنوان یک قاعده کلی می پذیرد.
    کلیدواژگان: اصل عدم مداخله، عدم مداخله دیپلماتیک، حقوق بین الملل اسلامی
  • محمدحسین طالبی صفحه 133
    مقاله حاضر از راه بررسی تاریخی کاربرد واژه حق نشان می دهد که این حرف مشهور که «1.مساله حق (در برابر تکلیف) از آموزه ها و ابداعات دوره جدید است و 2.فرهنگ اسلام در این زمینه از فرهنگ غرب تاثیر پذیرفته است»، کاملا نادرست است.
    اولا: واژه حق در آثار علمی قرون میانه نیز وجود دارد؛ ثانیا: مفهوم حق داشتن به فرهنگ، زبان و ادبیات خاصی وابسته نیست. یقینا انسان ها در اولین دوره زندگی اجتماعی خویش برای جلوگیری از هرج و مرج قوانینی را، هرچند ابتدایی، وضع کردند. لازمه وضع قوانین جعل حقوق و تکالیف است. بی معناست اگر کسی بگوید در جامعه ای قانون هست اما حق و تکلیفی وجود ندارد.
    متون مقدس دین اسلام شاهد بر این مطلب است که در زبان عربی واژه حق در صدر اسلام (قرن هفتم میلادی) به کار می رفته است، یعنی حدود 700 سال قبل از غربی ها. این امر حکایت از غنای فرهنگی دین مبین اسلام در امور مربوط به حق (و عدالت) در زندگی بشر می کند.
    کلیدواژگان: ضرورت بحث از فلسفه حق، ساختار واژه حق، پیشینه تاریخی واژه حق در غرب، کاربرد واژه حق در اسلام، نقد تاثیرگذاری فرهنگ غرب بر فرهنگ اسلام در مساله حق
  • حمید میری، سام محمدی صفحه 151
    قانون تجارت الکترونیک ایران شکل گیری هر نوع دلیل را در قالب داده پیام پذیرفته است. بدین بیان، سند، شهادت، اقرار و سوگند به صورت الکترونیک نیز قابل تحقق هستند. با وجود این، امکان تحقق دلایل به شکل الکترونیک، جدا از موضوع ارائه آن‎ها به دادگاه است. سند الکترونیک را می توان با استفاده از سخت افزارهای نگهدارنده اطلاعات به دادگاه ارائه کرد. شهادت حتما باید با حضور فیزیکی گواه در دادگاه و ادای گواهی او باشد؛ لذا شهادت ضبط شده در چنین ابزاری تنها ارزشی همچون اماره می تواند داشته باشد. اقرار نیز چنانچه با استفاده از وسایل الکترونیک و به صورت «بر خط» به دادگاه ارائه گردد، به نظر می رسد بتوان آن را اقرار در دادگاه به شمار آورد.
    کلیدواژگان: سند الکترونیک، کشف دلیل الکترونیک، ارتباط بر خط، شهادت و اقرار الکترونیک
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 179
|
  • Mohammad Bagher Parsapour, Mohammad Issaei Tafreshi Page 3
    According to Article 337 of the Iranian Civil Code, "Each of theseller and buyer is entitled to restrain from delivering the thing sold orthe price until the other party is ready to deliver it".The right that the parties of contract of sale can avoid deliveringhis/her subject of obligation until receiving his/her own considerationof subject of obligation is called the right of withdrawal.Contrary to what some Iranian civil law commentators believe thatthe above mentioned provision is against the rule and limited to whereexplicitly provided by the law, the dominant view in Imamiya figh andIranian law sees it as being according to the rule and nature ofcontracts of exchange and thus extending to contracts other than thatof sale.On the other hand, in some fighi and legal writings, the right ofwithdrawal is considered to go beyond the framework of exchangecontracts covering all involuntary exchanges.In the present article the authors have tried to draw an even broaderscope for the right of withdrawal through proposing a general theory ofright of withdrawal in mutual obligations based on the reciprocity of thetwo obligations and their equality in a way that it goes beyond therelationship between the two obligations which in turn involves allcases that obligations are mutual.
    Keywords: Right of Withdrawal, Mutual Obligation, ExchangeContracts, Involuntary Exchanges
  • Alireza Fasihizadeh Page 23
    If someone defending a claim says: “I have paid the creditor thecredit,” though the confession is not literally compound, its meaningconsists of two parts: one expressly indicated which is “paying thedebt” and the other implicit meaning which is “being in debt”. Nowthe question is whether in such cases – Conceptual complexconfession- the speaker admits his debt and is liable to pay the debt,unless he proves to reject the creditors claim, or no confession to debtis made. In other words, is it required, in such cases, to acceptdivisibility or indivisibility of confession? Famous Imamitejurisprudents have asserted the divisibility of the confession. Yet, thefamous theory is focused on in this article and it seems that theopinion is not accepted in Iranian Civil Code. One of the results of thisresearch is that, considering the Civil Code, the legal principles andjudicial precedents and some of the authentic jurisprudent opinions,the indivisibility of the confession is generally accepted and even noobjection is seen in the lawyers’ views and the case law. In Frenchlegal system as well as those of the Islamic countries, according tolegal texts, the lawyers’ opinions and also judicial precedents, the ruleof the indivisibility of the confession is accepted and, with theexception of the rare cases, it is prevented to divide the confession tothe detriment of the confessor. However, in the legal system of thesecountries, unlike that of Iran, there is a distinction between judicialand non-judicial confession and the indivisibility rule is limited tojudicial confession and in non-judicial confession, decision on the(in)divisibility is left to the judge to be made according to the generalrules of evidence.
    Keywords: Evidence, Complex Confession, Qualified Confession, Conceptual Complex Confession, Tacit Confession, Rule of theIndivisibility of Confession
  • Jalil Ghanavati Page 45
    Among the documents on contract law, the Principles of EuropeanContract Law (PECL) are the best result of the endeavors for theunification of European law in the realm of contract law. Afterexpiration of a short time from its publication, the PECL find asuitable place in Europe and outside the Continent. The Principleshave two important features: they contain the European legal traditionas well as respond the needs of modern world in the area of contractlaw. The PECL do not bind the courts. They can only work by their forceof persuasion. They are treated as soft law which was drafted andpublished by academics who are not members of political parties andgovernmental organs. However, the main purpose of the EuropeanPrinciples is to serve as a first draft of a part of a European Civil Code.The PECL may also perform a function similar to that of theAmerican Restatement of the Law of Contract, which was publishedin its second edition in 1981. The Restatement is a non-binding bodyof rules which purport to state the Common Law of contracts of theUnited States. It offers its rules to courts and arbitrators which needhelp and advice. It is part of the lex mercatoria.
    Keywords: the Principles of European Contract Law, Legal Tradition, Common Frame of Reference, Soft Law, Jus Commune, Aquis Communautaire
  • Mahdi Shahabi Page 69
    The transition from traditional to the modern law and the formationof legal modernity results from changes in their bases which in turnaffects other elements of the legal order and at least as a historical andsocial reality in western societies, makes us familiar with the essentialparameters of the evolution of the legal order. Also it helps us to knowthe place of religious legal order of Iran compared to the evolution of
  • Naser Ghorban Nia Page 91
    Right to life is the most fundamental right of human beings. It hasbeen noted and emphasized in some human rights instruments.Although we do not see the term "right to life" in Islamic literature,we can infer this basic right from Islamic sources because it has beenstrictly protected in the holy Quran and other texts. The holy Quranprohibited killing of children. The Committee on the Rights of theChild has identified four general principles as the object and purposeof the Convention on the Rights of the Child. One of thesefundamental principles is "the right to life, survival and developmentof the child" (art. 6). This right relates to immunity from executionand the prohibition of abortion. Article 37 of the CRC provides thatcapital punishment shall not be imposed for offences committed bypersons below 18 years old. States shall pursue the fullimplementation of this right and take appropriate measures to protectthe life of children.
    Keywords: Convention on the Rights of the Child, Right to Life, Abortion, Capital Punishment
  • Mostafa Mirmohammadi Page 111
    Diplomatic non-intervention is one of the manifestations of theprinciple of non-intervention which is considered as one of the basicprinciples of friendly relations among states. International law hasmade harmony between the interests of the sending and receiving statethrough recognizing immunities for diplomatic envoys and declaringtheir duty to respect the law and regulations of the receiving state andnon-intervention in domestic affairs. Since the era of prophecy,Muslims have used diplomacy and political delegations to inspreading Islamic teachings and establishing international relations.This cultural-propagating principle doesnt deny the principle of noninterventionbut rather embraces it as a basic principle.
    Keywords: Non, Intervention Principle, Diplomatic Non, Intervention, IslamicInternational Law
  • Mohammad Hossein Talebi Page 133
    This article demonstrates the falsity of two common statementsthrough a historical analysis of the usage of the term "right". Thestatements are: 1. The issue of having a right is invented in modernperiod; 2. The Islamic culture is influenced in this regard by Westernone.The article first shows that "right" was used by authors in medievalperiod in their works, and that, the concept of having a right does notdepend on any particular culture or literature. Certainly, human beingsadopted rules, however rudimentary, in the early stage of social life toprevent chaos in the society. One of the implications of having laws iscreating the rights and duties. It is nonsense to say that there is asystem of law in a society without any system of rights and duties.The sacred Islamic texts indicate that the word "(having a) right"was used at the beginning of Islam (in the 7th Cen.), that is, 700years before western authors. This argument says that the discoursetraditional to the modern law. This research, therefore, intends todemonstrate parameters of the modern law and to put light on the issue ofhow and in which field and through which changes, these parameters andcharacteristics are formed? On the other hand, according to the Westernlawyers, the legal system of Islam is a traditional system. Does that meanthat the religious legal system of Iran is foreign to the parameters of themodern legal system? If this is not so, then which parameter is refused bythe Iranian system and which parameter is accepted? In its evolution themodern law has also been in crises. These crises have changed certainfactors of the modern law and have brought divisions in the modern lawitself (liberal modern law and social modern law). How much is the shareof this division in the amount of parameters of legal modernity and in therange of accommodation of the Iranian legal system with the mentionedparameters?
    Keywords: Tradition, Empirical Reason, Reformist Approach, Modern, Natural Law, Socialization of the Law
  • Sam Mohammadi, Hamid Miri Page 151
    The Iranian Electronic commerce Act has accepted the formationof any evidence in the form of data message. Therefore, document,testimony, oath and confession are capable of being electronicallyformed. Notwithstanding this, the possibility of formation of evidencein the form of data message is different from the issue of presentingelectronic evidence in courts. Electronic document can be presented tocourt by using the maintaining means of recording. Testimony mustbe physically presented in court, thus testimonies that are recordec inthis means may only have a presumptive value. If a confession ispresented by means of electronic instruments and in the form ofonline communication, it seems to be considered as a confession madein the court.
    Keywords: Electronic Document, Discovery of Electronic Evidence